"Unica si ultima implinire a fiecarui om este sa traiasca in propriul vis" I.P. Culianu

Abundenta si varietatea ce populeaza Gradina imi confera un sentiment de incantare si sper ca si voua.Credeti ca e mare Gradina?Gresiti!E Infinita!Si cu toate ca e infinita, are limite: imaginati-va o cusca (nu conteaza unde e plasata in Gradina) - de la gratiile ei spre exterior e Infinitul, insa daca mergi spre gratiile custii dai de limite.Poate ca, pana la urma, se pune totusi problema unei alegeri... Fie ca acest blog sa mai adauge un pic de sare si piper in amalgamul de "secrete revelate","cai de mantuire","tehnici de eliberare"...,raspandite prin lume in prezent. Ideile si analizele expuse aici au multiple surse de inspiratie,cu toate acestea, sper ca din cand in cand sa mai puna si Noul pe tapet,sa inspire si pe altii la a gasi noi explicatii si idei.Sa creeze!Sa viseze!Sunt printre noi unii carora le face placere doborarea viselor altora, parca ar trage cu prastia in pasari.Ignorati-i!Visati!Pentru ca din clipa in care doi oameni viseaza acelasi lucru,acesta devine realitate!Cat despre acceptarea sau respingerea ideilor prezentate pe acest blog?Daca nu exista Dumnezeu toti avem dreptate, insa daca exista, dreptatea va fi doar a unora (sper sa fie totusi cativa care sa aiba dreptate ).

Educatia - Scrisoare deschisa...catre...nicaieri si... nimeni...

Publicat de M

  


   Ca, de altfel, tot ce scriu...
   O fac fara intentie.Sunt idiot.
   Macar de mi-ar mai calma eternele frustrari...

 Scrisoare deschisa catre Europa, in ce forma vei mai fi tu Europo, fiindca nu prea-ti pasa de tine, bag seama..
 Scrisoare deschisa Presedintelui Romaniei, care e in domeniu-cine stie poate mandatul sau va fi legat macar de o reforma reala facuta , educatia...eee, cum ar fi sa fii aminitit, primul presedinte care a facut ceva maret, nu handbal, pardon, tenis...
 Scrisoare deschisa Ministrului Educatiei , sunt convins ca ati vazut filmul "Fenomenul finlandez"al lui Bob Compton, adica pana la vara cele mai importante masuri vor fi aplicate...De idiot ce sunt, stiu ca va fi asa...


  "COPILUL ESTE CREATORUL ADULTULUI. CARACTERUL ȘI PERSONALITATEA SUNT PROPRIA CREAȚIE A COPILULUI."   1776. 1 mai. Din interactiunea cu iezuitii a iesit la iveala una din structurile pregatite de ei (ei, nu iezuitii): illuminati. Si deja incep sa implineasca din cele planificate:1776, 4 iulie. S-a creat natiunea prin care urmatorii 300 de ani configureaza societatea umana (veti zice ca acum se intra in noua etapa, China fiind urmatoarea pregatita, poate pentru urmatorii 300 de ani; da, asa e ).Urmeaza 2 acordaje destinate "slefuirii" turmei in cei 300 de ani urmatori: panica din 1819 peste ocean si , pe vechiul continent crearea invatamantului de stat obligatoriu.
    Bătălia de la Jena din 1806 dintre țărănoii lui Napoleon și armata instruită prusacă, în care francezii au învins, a fost pretextul introducerii învățământului obligatoriu, sub forma în care îl cunoaștem azi,  în Prusia -1819. Sistem implementat apoi global. (veti zice ca au mai fost si alte acordaje, cum a fost, de exemplu,  la trecerea intre milenii introducerea accelerata a ramurii tehnologiei lor, cu aplicatii in control psiho-emotional- vorbim alta data , poate , despre asta). Prin această obligativitate s-a preluat  dreptul părinților asupra copiilor. La început cu forța, apoi, pe măsură ce părinții înșiși au fost educați prin școală, cu bunăvoia acestora. Prin această obligativitate, copilul nu e considerat o ființă umană, nu are dreptul la libertate. Ce mishto, să ai dreptul la educație obligatorie! Au reușit  să creeze un sistem prin care să producă forță de muncă instruită, dar, în același timp, dependentă și obedientă. Oameni dependenți, dar care au sentimentul că sunt liberi...Le-au luat de pe cap grija copiilor, spre a fi foarte productivi la locul de munca, in timp ce copiii lor sunt formati sa devina din ce in ce mai aserviti si mai productivi, decat parintii lor.
Acum se va face trecerea la o educatie prin intermediul terminalului mobil personal si obilgatoriu: acesta nu va fi doar carte de identitate, fisa medicala, permis de conducere; va fi si medic, va fi si profesor cat si baza de date a tot si toate. DAR, vei avea acces la ele in functie de tipul de cetatean care esti: esti de categoria Z? Atunci nu ai acces la ingrijire medicala sau cunostinte. W trebuie sa stii sa aduni si sa scazi..M? Stii sa si scrii si odata la 5 ani ai dreptul la tratament...Se cam prefigureaza directia asta, pentru turma din care facem parte noi, oamenii...
  Cate nu se pot spune...In fine...

  Sa trecem la subiectul care ne intereseaza:

  Vrem un sistem de educatie pentru noi? Da? Atunci trebuie pornit de undeva...Clar ca cei din sistemul de invatamant obligatoriu, adica aparatele ministeriale, inspectorate, corpul profesoral vor opune cea mai mare rezistenta ( ca in experimentul cu maimutele: aici lucrurile au stat dintotdeauna asa! ) Nu e vina lor, ci a "educatiei" care au primit-o. Trebuie pornit de undeva cu ceva, nu mai trebuie asteptat. Faceti odata ceva!

TREBUIE SA DISPARA:

-Gruparea copiilor pe clase pe criteriul vârstei.

Niciun alt grup uman nu se organizează pe vârste ( era armata obligatorie, care, între timp, s-a desființat). Ce-ați zice dacă s-ar da un ordin ca la Ministrul Educației toți angajații să aibă 30 de ani, cei de la Ministerul Economiei să aibă 31, cei de la Interne, 32 de ani, ș.a.m.d.? Sau la o televiziune, cei care lucrează la Știri să fie de 35 de ani, apoi jurnaliștii fiecărei emisiuni să fie aleși pe criteriul vârstei, la emisiunea A de 36, la B de 37, etc. ? Ar fi absurd, nu-i așa? și ați ieși în stradă să protestați împotriva unui asemenea ordin. Ei, bine, copiii nu au dreptul să aleagă și nici să protesteze, iar adulților li se pare normal, nu absurd. Această grupare pe criteriul vârstei produce mai multe efecte antisociale: organizarea este impusă din afară, coeziunea socială e imposibilă ( ca în cazurile de mai sus, cu ministerele…), copiii nu pot învăța unii de la alții, liderii sunt impuși de adulți, nu apar în mod natural, toți sunt ținuți în același ritm dictat de medie, etc. În acest fel n-ai decât să te supui mediei, cuvânt care are aceeași rădăcină cu mediocritate.-Împărțirea activității școlare pe lecții de câte cincizeci de minute cu recreații de câte zece minute între lecții.
În acest fel copiii învață ora asta ceva, ora a doua altceva, ora a treia trec la altceva, fără să aibă vreodată imaginea întregului sau de ce învață și asta și celalaltă. Ei învață pentru că așa ne-a spus “Domnul” sau “Doamna”, “Tovarășul” sau “Tovarășa”, adică sunt alții mai mari care știu, noi trebuie să-i ascultăm, să ne supunem voinței lor. Și astfel, învață din experiență, lecție de lecție, zi de zi, an de an, că depind de altcineva. De altfel, majoritatea celor mai buni elevi, după ce termină școala și facultatea, nu știu ce să facă cu viața lor, sunt angajați de alții, de tip Donald Trump sau Gigi Becali, care le spun ce să facă și ei fac foarte bine ceea ce li se cere. Tot din experiența lecțiilor, copiii învață că “nimic în viață nu e atât de important încât să merite să fie dus la bun sfârșit”. Dacă, prin absurd, un elev e “prins” în timpul unei lecții de farmecul unei poezii, sau se concentrează pe o problemă, sună clopoțelul sau soneria ( la începuturile școlii obligatorii pauzele se anunțau printr-un sunet de corn) orice farmec sau concentrare trebuie să înceteze și se trece la altceva. Nu trebuie să faci ce-ți place, ci ce îți ordonă altcineva, indirect, prin clopoțel, nenea Ministru, nenea Satu, nenea Sistemu.

-Dependența și obediența induse prin ceea ce numim astăzi  programă școlară.
În definitiv, nici “Domnul” sau “Doamna” nu fac ce vor, ci ceea ce li se cere prin programă. Domnul sau Doamna, lucrând cu mintea și sufletul copiilor, trebuie să introducă aceste atribute constituente ale ființei umane într-un program, să le “programeze” copiilor modul cum gândesc, precum și conținutul gândirii, care e dat în curriculum.  Desigur, există mai mulți Domni sau Doamne, fiecare stăpân, mai mult sau mai puțin, pe părticica lui de curriculum, pe disciplina lui, dar niciunul/niciuna nu are imaginea întregului, sunt doar angajați într-un sistem construit de alții pe principiul unei uzine, fiecare executând operațiile tehnologice care i se cer. Domnii și Doamnele sunt ei/ele înșiși/însele dependenți/dependente de sistem, sistem care, în ultimă instanță, poate fi definit ca suma locurilor de muncă ale cadrelor didactice. ( Să nu fiu greșit înțeles: există foarte multe cadre didactice bine pregătite în disciplinele lor și, cred că fiecare are cele mai bune intenții privind educarea copiilor, dar intențiile bune, construite prin autosugestie, nu ajută la nimic dacă ești specialist în instrumentele cu care operezi (conținutul disciplinei tale) și nu cunoști corpul pe care operezi ( mintea și sufletul copilului)).

-O mare invenție a școlii tradiționale: banca de școală. Oricâte opresiuni ar fi imaginat adulții împotriva spiritului viu al copiilor, cu oricâte pedepse, nu puteau opri copiii să se miște.Trebuia găsită o soluție de încătușare a spiritului, iar aceasta a fost banca. Prin bancă, disciplina a fost luată sub control de către autorități, astfel încât primul lucru pe care îl învață orice copil care merge la școală este să stea în banca lui, să facă ce i se spune și să răspundă când e întrebat.

 -Temele! Poate la grupa de varsta corespunzatoare anilor de liceu sunt , cateodata, necesare teme. In rest sa nu mai existe! Copii trebuie sa inteleaga si sa stie ce invata deja de la scoala. NU obisnuiti cu ideea sclaviei, a productivitatii foarte bune catre stapani.

- Evaluarile nationale, examenele de rahat! Si  sistemul de recompense și pedepse, între care, la loc de cinste tronează  nota. Copilul poate fi evaluat de dascalul care il cunoaste, stie ce l-a invatat si isi da interesul pentru el ! A venit UNESCO sa ne zica ca ne tampim copiii, noi nu si nu. Doua treimi din timpul petrecut la scoala este alocat de dascali si copii pregatirii pentru aceste tampenii de examene fara valoare( care incurajeaza hotia si tampitii) in detrimentul educatiei. Stiti cine a creat BAC-ul? Napoleon. De ce? Pentru ca avea nevoie de oameni pregatiti in administratie, armata, peste tot. In ce consta BAC-ul? 75% din acest examen era filosofie, mai bine zis: cat de mult intelegi viata? si cat de bine te descurci in functie de cum o intelegi si cat stii?


 

  Se zic multe abureli , ca trebuie 9% din PIB in loc de 2, ca trebuie , ca trebuie...Trebuie doar bunavointa.Trebuie renuntat la sistemul "Ce pica?Mie ce-mi pica?"

 E simplu: faci consultare nationala, introduci schimbarea.Dupa 3 luni alta consultare, alta schimbare. In 2 ani putem avea un sistem de educatie.

Un exemplu stupid probabil, dar posibil functional si cu rezultate bune:

-Putem avea in primii 2 ani de scoala , abilitati de baza : scris , citit. adunari, inmultiri, etc
-Fostele clase 2-4 o grupa de varsta;
-Fostele clase 5-8, una sau 2 grupe de varsta; 
-liceul transformat in alte 2 grupe de varsta, sau una...
Va dati seama cati copii de clasa a 5-a care se plictisesc ar studia lucruri predate in a 8-a si viceversa, cat de bine ar socializa si s-ar inchega relatiile umane, ...?
  -primele 15 minute la scoala, elevii fac Taijiquan ( ce efecte pentru sanatate/sanatate preventiva extraordinara, ce sistem subtil de educatie a mintii si corpului...) in timp ce profesorii mediteaza.
 -la intrarea in clasa fiecare profesor isi imbratiseaza elevii.
- poate primul curs este despre corpul uman: biologie si chimie combinate, chiar si psihologie (cand se vorbeste de efectele asupra proceselor cerebrale...etc) - sa zicem dureaza jumatate de ora si sunt 2 profesori(va dati seama ce ar insemna si pt profesori acest stil de predare?)  in sala la 30 de copii cu varste cuprinse intre 12 si 14 ani
- urmatorul curs poate dureaza o ora jumatate si este fizica combinata cu matematica si aplicatii practice in constructii sau tehnologie...
-totul in aceleasi sali, dar renuntandu-se la banca clasica de scoala si metoda de pana acum
-cum ar fi ca in ultimul an, echivalent clasei a XII-a , sa se faca 1 luna de tabara: supravietuire in natura si urbana, in caz de catastrofe, cursuri de prim ajutor, tras cu arma( aceste cursuri putand fi reluate din 5 in 5 ani de ex.)
-pregatirea pt profesori: obtinerea urmatoarei atitudini: "Imi doresc din tot sufletul pentru acesti copii sa fie fericiti cand cresc...Sa devina cine isi doresc ei si sa fie fericiti!"

Trebuiesc legiferate:  interzicerea accesului copiilor sub 14-16 ani la smartphone-uri, accesul cumpatat la internet, ce se da la TV.

Nu o sa mai scriu pe acest subiect. Inchei doar la modul cum nu as mai vrea lucrurile sa le vad ca se intampla:

                                    Experimentul cu maimutele

   Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane. Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta aruncau o galeata cu apa rece pe celelalte care ramaneau jos. Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce. Dupa mai mult timp nici o maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor.
   Atunci oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta. Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scara. A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta inlocuita a participat cu entuziasm la baterea novicelui. Un al treilea a fost schimbat si lucrurile s-au repetat. Al patrulea si in fine al cincilea au fost schimbati. In final, oamenii de stiinta au ramas cu cinci maimute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane.

    Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce ii bateau pe cei care incercau sa se catere pe scara, raspunsul ar fi fost:


                      
                   "Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa aici..."


PS Domnule ministru, poate ar fi minunat ca la fiecare cerc pedagocic, la fiecare curs de pregatire, dascalii , ca introducere sa vada urmatoarele 2 filmulete:

acesta

si acesta din linkul de mai jos

Fenomenul finlandez

Macar primul.E scurt...
Si tara asta considera ca sistemul ei de educatie nu mai face fata actualei lumi.Vrea sa-l schimbe in ceva mai bun...
Cat poate ajuta educatia un popor...luati exemplul poporului evreu...De ce credeti ca au supravietuit la atatea?  Si acum au ajuns sa cam faca cartile...Educatia, dragi cititori

PPS Parca vad ca nu o sa faceti nimic, or sa aiba castig de cauza inspectoratele, etc

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu