"Unica si ultima implinire a fiecarui om este sa traiasca in propriul vis" I.P. Culianu

Abundenta si varietatea ce populeaza Gradina imi confera un sentiment de incantare si sper ca si voua.Credeti ca e mare Gradina?Gresiti!E Infinita!Si cu toate ca e infinita, are limite: imaginati-va o cusca (nu conteaza unde e plasata in Gradina) - de la gratiile ei spre exterior e Infinitul, insa daca mergi spre gratiile custii dai de limite.Poate ca, pana la urma, se pune totusi problema unei alegeri... Fie ca acest blog sa mai adauge un pic de sare si piper in amalgamul de "secrete revelate","cai de mantuire","tehnici de eliberare"...,raspandite prin lume in prezent. Ideile si analizele expuse aici au multiple surse de inspiratie,cu toate acestea, sper ca din cand in cand sa mai puna si Noul pe tapet,sa inspire si pe altii la a gasi noi explicatii si idei.Sa creeze!Sa viseze!Sunt printre noi unii carora le face placere doborarea viselor altora, parca ar trage cu prastia in pasari.Ignorati-i!Visati!Pentru ca din clipa in care doi oameni viseaza acelasi lucru,acesta devine realitate!Cat despre acceptarea sau respingerea ideilor prezentate pe acest blog?Daca nu exista Dumnezeu toti avem dreptate, insa daca exista, dreptatea va fi doar a unora (sper sa fie totusi cativa care sa aiba dreptate ).

Calea Frumoasa

Publicat de M

 "Taramul preafericirii e in aceasta lume
  si aici trebuie cautata Iluminarea.
  A cauta Iluminarea in afara acestei lumi
  e la fel de absurd cu a cauta coarnele unui iepure."  
                                                     Buddha     


  
  Tatal Vrea si tine in Maini Izvorul Timpului, Creatia. Aceasta este, spus cat de simplu se poate, Calea Frumoasa. Pe cale, e impropriu zis "se merge", se traieste. E trairea. Da, e viata, e totul.
   Va intrebati de ce nu am inceput cu descrieri "tehnice", ca e vorba de coloana verde din mijlocul arborelui vietii, compusa din Kether, Tifereth(Rahamim), Yesod si Malkuth? De fapt, asta am facut, am zis: Tatal - Infinitul - En Soph isi exercita Vointa - Kether , revarsand de la Yesod - Temelia ei  - Adevarul -Rahamim (Tifereth-Frumusetea) in Lume - Malkuth.
   E clar acum motivul pentru care cele 3 Forme Eterne ale Sale asociate celor 3 litere ale Numelui Sfant, Michael(mana dreapta), Gabriel(mana stanga) si Rehael(ingerul lui YHWH- Forma Sheckinei- izvorul timpului), sunt indrumatorii pe Calea Frumoasa. Intr-un fel, daca s-ar putea vorbi de o substanta a Adevarului (care nu e doar un concept, ci si o Fiinta), asa se poate spune de ce pe cei 3 i-a ales Tatal s-o compuna. Da , Calea Frumoasa e substanta Adevarului. Ce simplu!
   Creatia e continua, adica fara cusur. In lupta pentru intelegerea eternitatii e posibil sa se faca si confuzii.
   Ceea ce multi cred ca ar fi Arborele Vietii, alcatuit din 10 Sefira, este de fapt Balanta, Echilibrul alcatuit din Arborele Vietii - Calea Frumoasa (Hochmah si Binah sunt cumva proiectii ale lui Kether) , care este corpul balantei si Arborele Binelui si Raului alcatuit din cele 2 talgere ale balantei (Hesed-Hod si Geburah- Netzah). Dumnezeu a facut omul drept, dar omul a parasit Calea Frumoasa(se considera ca dorintele sexuale rele sunt cauza tuturor relelor - dorintele sexuale sunt bune sau rele in functie de spiritul ce le inspira) si s-a atasat de regiunea variatiilor, a cautat varietatea (nu ma refer la depasirea frontierei,atunci frontiera nu se manifesta), a devenit jucaria pasiunilor si a vicisitudinilor, cand bun, cand rau, cand manios, cand afabil, cand viu, cand mort. Toate aceste variatii provin de la Pomul binelui si  raului. Astfel se explica de ce Sammael, care guverna Geburah, parte a Pomului binelui si raului, a actionat spre a face omul sa plece de langa Pomul vietii, dorea sa vada si langa Pomul binelui si raului pe cineva.
  Calea Frumoasa e infinita, Shekina e parte a Caii Frumoase, la fel si sufletul Shekinei, omul. Se tot vorbeste de calea pierduta. Calea Frumoasa n-a fost nicicand pierduta si taman cand unii au impresia ca se termina, adica in al 7-lea palat, Tiferet, mai abitir incepe.
  Se spune ca in putine lumi s-a trimis Tatal pe El, adica a trimis fragmente din El, cum a trimis in oameni, dar a facut asta spre a-i permite omului reintoarcerea pe cale, de a-i permite sa traiasca Adevarul.O problema interesanta de dezbatut ar fi daca intr-adevar au aflat Adevarul mai multi oameni, cum se presupune. N-ar fi exclusa nici posibilitatea ca, doar Fiul, devenit om, sa fie singurul care a aflat Adevarul - asta ar explica si ideaa trinitatii, nu? si ar explica si unicitatatea atribuita Adevarului.
   In rezumatul facut textului Yoga sutra se mentioneaza 2 cai(meditatia si Adevarul- de ce oare am ajuns a numi trairea meditatie si sa ne chinuim sa traim?), dar, de fapt, nu este decat o singura cale, unica cale, Calea Frumoasa, pronuntia Numelui Sfant. Ce frumos, sa fii Adevarul, pronuntand Adevarul; relevandu-Te. Extraordinara dragostea Tatalui, sublima dinamica echilibrului. Cand esti Adevarul, pronuntand Adevarul, nu esti cumva dupa Chipul si asemanarea Tatalui care, in inceputuri, creeaza premisele materializarii neantului, pronuntand Adevarul, creand necontenit totul?

Cauti Calea?O vei gasi. Ai gasit-o?Nu te mai abate, mergi pe Calea Frumoasa.


  "Ferice de cel ce se mentine in inceput
   caci nu va gusta moartea."
                                   Isus, Ev Toma, 18

2 comentarii:

 1. Anonim spunea...

  Ati gasit Calea?....dar Adevarul? Spune-mi cum, ca eu nu reusec? Issus este Adevarul si Calea, dar noi oamenii-,,fragmente din Dumnezeu "ce suntem? De ce am ajuns la stadiul la care un ,,orb calauzeste pe un alt orb''?
  Care om, a ajuns sa cunoasca sau sa traiasca Adevarul sau sa urmeze Calea Frumoasa? Chiar daca ar dori sa se intoarca OMUL numai are unde, parca l-ar fi si indrumat cineva.........sfaturi, scriptele, manuscrisele ori pacatele......, atunci cum sa ajunga la Calea fericirii sau la Adevar ? Este ceva ce el nu intelege, nu este pregatit pentru acesta etapa si n-are cum sa descopere fara sa-i arate cineva ,,CALEA, ADEVARUL si VESNICIA'' - mai degraba descopera pe Rihanna sau Sakira sau pe Angelina Jolie si face pipi pe tot ce spui............scuza-ma dar asta e realitatea si sansa napastuitului OM, iar Sammael, de data aceasta nu are nici un amestec. Ce, Dumnezeu cand a creat-o pe Eva nu presimtea sau stia ce greutati o sa-i faca neputinciosului Om ADAM, dar s-a complacut DOMNULE OM..............Se intampla de o vesnicie lucrul acesta, ca in,,versul" lui A.Paunescu-Ce daca vine primavara?-oamenii inghetati raman vesnic inghetati - nici numai doresc sa fie dezghetati ca fie din nou inghetati si sa orbecaiasca in negura Luminii Adevarului. Singurul lor pacat este VIATA, iar Fericirea lor, .........sa fie sluga banilor..............(?!)

 2. Anonim spunea...

  Referitor la cele spuse de Issus:
  "Ferice de cel ce se mentine in inceput
  caci nu va gusta moartea."
  Isus, Ev Toma, 18, postez ceva interesant un document incredibilil: Sentinţa de condamnare la moarte a lui Iisus Hristos,

  In 2009, deci acum 5 ani, scriam un articol despre sentinţa de condamnare a Mântuitorului (Un document incredibil: sentinţa de condamnare la moarte a lui Iisus Hristos), care se pare că s-a păstrat, pe un pergament, la Mănăstirea Simancas din Spania. Am întâlnit în altă carte, o sentinţă mai scurtă, dar asemănătoare, însă aceasta are o altă poveste.
  În 1810, în timp ce făcea săpături în oraşul antic Amiternum (în prezent Aquila), din Neapole, un muncitor a găsit o vază străveche din marmură în care se afla o inscripţie din aramă, în limba ebraică. După ce a fost tradusă ea s-a dovedit a fi mandatul emis pentru uciderea lui Iisus Hristos. Iată ce conţinea:
  „În anul al 17-lea al domniei împăratului Tiberius, pe 27 martie, în oraşul sfânt Ierusalim, Ana şi Caiafa fiind marii preoţi ai poporului lui Dumnezeu, iar Pilat din Pont guvernatorul Galileii, din jilţul pretorian, îl condamnă pe Iisus din Nazaret la moartea pe cruce între doi tâlhari, pe baza mărturiilor oamenilor care spun:
  1. Iisus este un ademenitor;
  2. El farmecă;
  3. Este duşmanul legilor;
  4. Se autointitulează pe nedrept Fiul lui Dumnezeu;
  5. Se autointitulează pe nedrept Regele Ierusalimului;
  6. El a intrat în templu urmat de mulţimea care ducea ramuri de finic.
  Îi ordonă primului centurion, Tuilius Cornelius, să-l ducă la locul execuţiei, şi interzice oricărui om, sărac sau bogat, să se opună morţii lui Iisus Hristos. Martorii care au semnat condamnarea lui Iisus sunt:
  1. Daniel Robani, un Fariseu
  2. Ioanus Robani
  3. Rafael Robani
  4. Capet, un cetăţean.
  Iisus va ieşi din oraşul Ierusalim prin poarta Struenus”.
  Cum împăratul Tiberius a domnit între anii 14-37 d.Hr., iar în inscripţie se spune al 17-lea an de domnie, dacă acest artefact este autentic, atunci putem afla cu precizie că Iisus Hristos a fost crucificat pe 27 martie 30. Iată, în sfârşit, o dată certă, după atâtea presupuneri…

Trimiteți un comentariu